Privacy policy

Zaštita privatnosti korisnika definisana je zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Podatak o ličnosti je svaki podatak koji se odnosi na fizičko lice čiji je identitet određen ili odrediv, neposredno ili posredno, posebno na osnovu oznake identiteta, kao što je ime i identifikacioni broj, podataka o lokaciji, identifikatora u elektronskim komunikacionim mrežama ili jednog, odnosno više obeležja njegovog fizičkog, fiziološkog, genetskog, mentalnog, ekonomskog, kulturnog i društvenog identiteta. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", broj 87/2018), u daljem tekstu ,,Zakon”) se primenjuje i predstavlja zakonsku osnovu zaštite podataka i definiše uslove za obradu vaših prikupljenih podataka. Korisnici pristupaju internet stranici udruženje Fine Art na internet adresi https://www.fineartserbia.rs/ i veoma nam je bitno da pročitate ove informacije koje se odnose na podatatke koje prikupljamo kada pristupite našoj internet adresi. Mi cenimo Vašu privatnost i posebno vodimo računa o bezbednosti Vaših podataka o ličnosti. Iz tih razloga ovom Politikom privatnosti želimo da Vas informišemo o prikupljanju, upotrebi, prirodi i obimu obrade Vaših ličnih podataka od strane Udruženja Fine Art Beograd, ul. Voje Veljkovića 14, MB: 28315988 (u daljem tekstu „Fine Art“ ili „mi“ ).

Kako i na koji način prikupljamo Vaše lične podatke? Po kom pravnom osnovu ih prikupljamo?
Sve informacije i podatke koje prikupljamo dobijamo direktno od Vas, kada naručite određene proizvode ili kada popunite određeni obrazac ili formular.
Sve Vaše podatke i informacije tretiramo kao strogo poverljive i čuvamo ih na adekvatan način. Vaše lične podatke, koje nam dobrovoljno dostavljate, možemo da obrađujemo po sledećim pravnim osnovama:
- kada su Vaši lični podataci potrebni da bi se zaključio i ispunio ugovor koji se zaključuje;
- kada su nam Vaši lični podaci potrebni za ispunjenje određenih zakonskih obaveza (podaci koji se čuvaju zbog poreskih obaveza);
- kada za obradu Vaših podataka imamo legitiman interes, osim ukoliko su nad tim interesima pretežniji Vaši interesi ili osnovna prava i slobode;
- kada ste nam za obradu Vaših ličnih podataka dali saglasnost za određenu svrhu obrade, pri čemu u svakom trenutku imate pravo da datu saglasnost povučete;
Ponavljamo da je dostavljanje vaših ličnih podataka dobrovoljno. Važno je napomenuti da uskraćivanje određenih podataka može da dovede do nemogućnosti isporuke naručene robe ili nemogućnosti slanja newsletter-a.

Koje Vaše podatke prikupljamo?
Kada koristite uslugu kupovine (naručivanja) putem naše internet stranice i kada kreirate nalog prikupljamo sledeće podatke: ime i prezime, broj telefona, email adresa i lozinku. U slučaju zaključenja naruđžbenice prikupljamo i podatke o mestu isporuke proizvoda i računa: adresa za slanje računa (naziv grada, naziv ulice i broj, broj stana), adresa za isporuku naručenih proizvoda (naziv grada, naziv ulice i broj, broj stana). Kupovinu možete izvršiti i telefonskim pozivom i u tom slučaju prikupljamo sledeće podatke: ime i prezime, adresa za slanje računa i isporuku robe (naziv grada, naziv ulice i broj, broj stana), telefon, email adresu. Sve prikupljene Vaše podatke koristimo u svrhu zaključenja ugovora o kupovini na daljinu, za isporuku, praćenje porudžbine, za komunikaciju sa vama ili za potrebe komunikacije u slučaju opomene, reklamacije ili prigovora. Da bi proizvodi koje naručite bili isporučeni na Vašu adresu, neke vaše podatke moramo da podelimo sa našim poslovnim partnerima u cilju pružanja odgovarajućih usluga (službe transporta i isporuke robe).
Udruženje Fine Art je dužno na osnovu Zakona o zaštiti potrošača da kupcima obezbedi mogućnost ulaganja reklamacija na kupljene proizvode. Prilikom ulaganja reklamacije od Vas kao kupca možemo da uzmemo podatke o imenu i prezimenu, broju telefona, e-mail adresi i/ili kućnu adresu, ukoliko je potrebno slanje robe ili izlazak na teren. Podatke prikupljenje na ovaj način koristimo isključivo radi rešavanja i odgovaranja na Vaše reklamacije.
Napominjemo da ne prikupljamo podatke koji se odnose na Vaše rasno ili etničko poreklo, političko mišljenje, versko ili filozofsko uverenje ili članstvo u sindikatu, kao ni obradu genetskih podataka, biometrijskih podataka, podataka u vezi zdravstvenog stanja, seksualnog života ili seksualne orijentacije.
S obzirom da nalog (Vaš profil) kreiramo isključivo na osnovu Vaše saglasnosti, u svakom trenutku možete da povučete Vašu saglasnost, brisanjem profila, nakon čega ćemo obrisati sve podatke vašeg profila.
Ukoliko želite da dobijate novosti o aktuelnim ponudama i promocijama (newsletter), na našem web sajtu u svakom trenutku možete ostaviti na dnu stranice adresu vaše e-pošte.
Fine Art će Vam i prilikom registracije, odnosno kreiranja profila na internet stranici, ponuditi uslugu slanja obaveštenja o aktuelnim ponudama i promocijama na vašu email adresu i tom prilikom pored podataka koje ostavljate prilikom registracije, možete da prihvatite i prijem promotivnih ponuda (newsletter). Možete da kreirate vaš profil i bez prihvatanja dobijanja promotivnih ponuda, koje uvek kasnije možete naknadno prihvatiti. Vašu saglasnost o dobijanju informacija o promocijama možete kasnije uvek opozvati.
Pretraživač koji koristite na Vašem uređaju će automatski na server naše internet stranice poslati sledeće podatke: IP adresu vašeg uređaja, datum i vreme konekcije, ime i URL preuzete datoteke, internet stranicu (referrer URL), vaš pretraživač, operativni sistem računara i ime Vašeg provajdera. Ove podatke server privremeno čuva u takozvanoj log datoteci u cilju obezbeđivanja uspostavljanja komunikacije, obezbeđivanja bezbednog korišćenja naše internet stranice. Pravni osnov za obradu IP adrese je tehnički uslov da bi funkcionisao sajt. Sve te podatke ne prenosimo trećim licima i podaci se nakon nekog vremena automatski brišu. Naša internet stranica za potrebe web analitike koristi servis Google Analytics. Svi podaci koji se putem Google analitike prikupljaju su podaci koji nisu diretno autorizovani. Informacije o web pretraživaču, o operativnom sistemu, o stranicama sa kojih se pristupa našoj internet stranici i vreme upita su podaci koji se koriste samo u cilju pružanja što bolje usluge korisniku.

Ko ima pristup Vašim podacima?
Udruženju Fine Art je od izuzetne važnosti zaštita Vaših podataka o ličnosti. Vodimo računa da Vaši podaci o ličnosti ne budu ustupljeni neovlašćenim licima. Unutar našeg udruženja pristup vašim podacima imaju samo oni oni zaposleni kojima su ti podaci neophodni za ispunjenje svrhe za koju su podaci o ličnosti prikupljeni i njima je u opisu posla obrada podataka o ličnosti.
U cilju pružanja određenih usluga, Vaše podatke možemo da ustupimo trećim licima – našim partnerima koji pružaju druge neophodne usluge (Kurirska služba, Služba reklamacija).

Čuvanje vaših podataka
Vaši lični podaci koji su prikupljeni na osnovu kreiranja Vašeg naloga ili prikupljanjem podataka na osnovu saglasnosti, čuvaće se sve do trenutka brisanja Vašeg korisničkog naloga ili do povlačenja Vaše saglasnosti. Podatke prikupljene na osnovu Vaše saglasnosti, obrisaćemo i pre povlačenja saglasnosti ukoliko je ostvarena svrha za koju smo prikupljali podatke. Zahtev za brisanjem i opoziv saglasnosti ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu saglasnosti pre opoziva. Vaše podatke možemo čuvati i nakon povlačenja pristanka ili nakon ispunjenja svrhe, u situacijama kada je to neophodno radi izvršenja naše zakonske obaveze (npr. Zakon o računovodstvu i slično) ili radi podnošenja, ostvarivanja ili odbrane pravnog zahteva.

Vaša prava u vezi sa ličnim podacima koje obrađujemo
Na Vaš zahtev možemo da vam omogućimo pristup Vašim ličnim podacima, da znate svrhu za koju su nam vaši podaci potrebni. Možemo da Vam pružimo sve ostale informacije koje se odnose na obradu Vaših podataka. Imate pravo da zahtevate da se isprave netačni ili zastareli podaci. Imate pravo da Vaši lični podaci budu obrisani u skladu sa zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ukoliko se obrada zasniva na Vašem pristanku, legitimnom interesu ili ukoliko podaci o ličnosti više nisu neophodni za ostvarenje svrhe zbog koje su prikupljeni. Imate pravo da podnesete prigovor čak i u slučajevima kada je evidentno da podatke koristimo u skladu sa zakonom. Imate pravo da u skladu sa zakonom podnesete pritužbu povereniku za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Vaša prava možete da ostvarite slanjem zahteva na email adresu office@fineartserbia.rs. Na Vaš zahtev odgovorićemo u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 30 dana od dana prijema Vašeg zahteva.

Korišćenje kolačića
Na našem sajtu www.fineartserbia.rs koristimo takozvane kolačiće. Kolačići su mali fajlovi-datoteke. Prilikom Vaše posete našoj internet stranici te datoteke se čuvaju na Vašem uređaju sa kojeg ste pristupili našem sajtu (na Vašem računaru, mobilnom telefonu, tabletu...), ali to ne znači da smo upoznati sa Vašim ličnim podacima (identitetom). Kolačići ne sadrže zlonamerni softver. Kolačiće koristimo kako bismo prepoznali da ste određene stranice našeg servisa posetili ili da ste već prijavljeni na svom korisničkom nalogu. Takvi sesija kolačići se automatski brišu nakon napuštanja naših internet stranica. Koristimo i privremene kolačiće koji omogućavaju da se prilikom ponovne posete našoj internet stranici prepoznaje Vaša predhodna poseta i Vaša prethodna podešavanja nećete morati da ponavljate. Kolačiće sa Vašeg računara moguće je i ručno obrisati. Većina web pretraživača automatski prihvata kolačiće, ali je moguće podešavanje pretraživača tako da obaveštava i traži potvrdu kreiranja kolačića. Ukoliko se isključi mogućnost kreiranja kolačića, postoji mogućnost da nećete moći da koristite sve funkcionalnosti naše internet stranice fineartserbia.rs.
 
Datum stupanja na snagu politike privatnosti
Politika privatnosti stupa na snagu 01.11.2021. Politika privatnosti može biti izmenjena ili dopunjena u zavisnosti od promene zakonskih propisa. Promena politike privatnosti može biti izmenjena ili dopunjena i na zahtev nadležnog organa (Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti). Na promenu politike privatnosti mogu uticati i procesi u organizaciji i radu Udruženja Fine Art.